Geen producten (0)

Veilig vliegeren

Vliegeren is een prachtige hobby, en voor velen ook een sport!Als je aankomt op de plaats van bestemming bekijk je eerst of er genoeg ruimte is en of er geen hinderlijke obstakels zijn. Je zoekt de ruimte op om je vlieger op te laten.

1) Op vliegerfeesten is het vaak druk, omstanders, bezoekers, zijn nieuwsgierig en willen graag alles van dichtbij bekijken. Zorg ervoor dat de mensen altijd achter je staan. En zorg ervoor dat je ruimte hebt zodat als de wind wegvalt je naar achter kunt lopen. Kevlar lijnen gebruiken we tegenwoordig niet meer toch? Neem Dyneema lijnen!  Als mensen toch in de buurt komen, stuur je je vlieger naar twaalf uur (naar boven) en wacht tot ze gepasseerd of uit de buurt zijn. Bij vliegerfestivals wordt vaak wel afgesloten ruimte gecreëerd, maar de veiligheid van het publiek is jouw verantwoordelijkheid!

2) Op de meeste lokaties heb je de ruimte, maar vlieger niet bij wegen voor auto's, fietspaden, of in de nabijheid van vliegvelden. Ook hoogspanningsmasten of in een natuurgebied is niet handig. Ohja en kapotte spullen neem je natuurlijk weer mee naar huis, of gooi je netjes weg.

3) Hou rekening met dieren om je heen, door het geluid, kleur of oppervlakte van je vlieger kunnen ze anders reageren dan je denkt! Zorg dus niet voor overlast. Gedraag je netjes en wees jezelf ervan bewust dat vliegeren en vliegers voor anderen overlast kunnen zijn. Niet elke vlieger is even stil, houd rekening met je omgeving dus.

4) Wees je bewust van lokale regels, zo mag je niet op elk strand zomaar vliegeren, aan de kust zijn allemaal kitezones ingericht. Die zijn eigenlijk alleen bedoeld om je kite te starten en te landen. Let op de bestaande vlieger-verboden. Vergewis je voordat je een vliegerstek uitkiest, van de plaatselijke verordeningen en regels en volg aanwijzingen van het bevoegd gezag op.

5) Je gaat toch niet met een lekke band fietsen? :-) Zorg ervoor dat je vliegers en bijbehorende materialen in orde zijn. Dat is voor ieders veiligheid. Toming, stuurlijnen en stokken dienen altijd gecheckt te worden. Zo voorkom je ook meer schade. Ook bij vliegeren zorg je voor onderhoud. 

6) Krachtvliegeren is prachtig, maar vergis je niet in de krachten van deze vliegers! Om ervaren te raken vlieger je eerst met kleinere vliegers, om zo geleidelijk aan over te stappen. Zorg voor een goed release systeem aan je harnas(trapeze) en gebruik deze ook in een noodsituatie! Springen met vliegers vereist ervaring en zelfs ervaren vliegeraars worden wel eens onaangenaam verrast. Zorg ervoor dat je nooit alleen bent tijdens een vliegersessie.
Manliften is zeer gevaarlijk, doe dit niet.

7) Onweer is levensgevaarlijk, ga dus nooit vliegeren in onweer. Zie je een donkere lucht aankomen en je hoort in de verte gerommel, spullen opruimen en schuilen!

8) Verleen hulp in geval van nood. Iedereen is verplicht om bij een ongelukje of ongeval hulp te verlenen. Wie getuige is van, of betrokken is bij een ongeluk, moet zich bekend maken. (Wettelijke verplichting volgens Wetboek van Strafrecht).

9) Niet iedereen is bekend met de regels, draag ze over, vertel en leg uit. Zo is het voor iedereen een prachtige hobby en sport!

10) Geniet! Van het weer, je omgeving, en de mensen waarmee je vandaag weer op het strand, veld of weiland staat!

 

Vliegerfoto